Slik bruker du kredittkortet smart i ferien

Visste du at det faktisk kan lønne seg å bruke kredittkort fremfor vanlig debetkort når du skal reise i utlandet? Så lenge du betaler kredittkortregningen før forfall og ikke bruker mer enn du har, er det flere gode grunner til å pakke med kredittkortet.

Trygg bruk i utlandet

På grunn av finansavtaleloven er du bedre beskyttet som forbruker om du blir utsatt for økonomisk misbruk eller svindel når du bruker kredittkortet i utlandet, sammenlignet med om du bruker et vanlig bankkort, også kalt debetkort.

Velg det beste og billigste kredittkortet til ferien. Sammenlign alle kredittkort her.

Kort forklart:

Valuta:

Pengeenhet som gjelder et eller flere land. Eksempelvis er amerikanske dollar valutaen i USA og euro er valutaen i mange EU-land.

Valutakurs:

Vekslingskursen mellom to valutaer. Man kan kjøpe en dollar for 7,75 kroner .

Valutapåslag:

Avgiften banken tar på toppen av markedskurs når du betaler med utenlandsk valuta.

Valutapåslaget kommer ved bruk av både kredittkort og vanlig bankkort, både ved kontantuttak og kortbetaling.

I tillegg tilbyr mange kredittkort en reiseforsikring, og denne er gyldig dersom du betaler minst halvparten av de totale reisekostnadene med kredittkortet. Dersom man betaler flybillett/drivstoff og overnatting vil de fleste være dekket.

Sjekk likevel vilkårene nøye. Generelt kan man si at reiseforsikringene som følger med et kredittkort har noe dårligere vilkår enn vanlige helårsforsikringer, men det finnes unntak fra regelen. Derfor har vi i Kredittkort.com laget en stor sammenligning av reiseforsikringene som følger med alle kredittkort slik at du enkelt kan se hvilke kort som gir den beste forsikringen.

Valutapåslag og gebyrer

Mange banker har fjernet gebyr for uttak av penger med kredittkort i utlandet, men det gjelder slettes ikke alle. Vanligvis ligger gebyret på mellom 20 og 40 kroner per uttak. I tillegg har de fleste banker et valutapåslag som gjør at uttak og bruk i utlandet ikke er gratis.

På Kredittkort.com kan du enkelt sammenligne alle kredittkort i Norge, og se hvilke kort som gir gebyrfritt uttak i utlandet, og hvem som har lave valutapåslag.

Valutapåslag er et gebyr banken legger på når du betaler i annen valuta enn norske kroner, uavhengig av om det er kontantuttak eller kortbetaling. Valutapåslaget er ikke spesielt for kredittkort, det følger med vanlige debetkort også.

Valutapåslaget er vanligvis mellom 1,75 og 2 prosent av kjøpesummen. I praksis betyr det at for hver 1000-lapp du bruker, betaler du 20 kroner i gebyr. Det høres ikke så mye ut, men bruker du noen tusen kroner i løpet av ferien kan det fort blir en del penger.

Vil det ikke bli billigere å velge NOK når man betaler med kort, ettersom man får valutapåslag på alt av kjøp i utenlandsk valuta?

Velg lokal valuta

Når man er i Roma, gjør som romerne, sier ordtaket. Dette gjelder også ved betaling i utlandet. Velg lokal valuta, det har i nesten alle tilfeller bedre vekslingskurs enn den banken tilbyr deg, sammenlignet med om du velger å betale i norske kroner. Selv om du får valutapåslag, vil dårlige vekslingskurser gjøre at det lønner seg å velge lokal valuta.

OBS!

Vær oppmerksom på at en del utsalgssteder i utlandet har innført en praksis som gjør at kunden kun kan betale i sin egen valuta. Utsalgsstedet har da gjerne lagt på sitt eget valutapåslag i tillegg til å gi en dårlig vekslingskurs. Skal du gjøre et kjøp av en betydelig sum, bør du derfor forsikre deg om at du kan betale i lokal valuta før du gjennomfører kjøpet.

Store banker endrer praksis

Omlag en halv million kunder vil bli påvirket av Sparebanken1s nye endringer som trer i kraft 1 mai i år. Samtidig som banken øker avgiften for uttak i Norge fra 35 til 40 kroner, fjerner de gebyret for uttak i utlandet, men ikke helt uten bismak. Valutapåslaget for uttak i utlandet øker fra 1,75 til 2 prosent.

Andre store banker som DNB, Sbanken, KLP og Nordea har også økt valutapåslaget til 2 prosent, og det kan se ut som at dette er den nye normalen. Dette betyr at du kan bruke kredittkortet fra Sparebank1 billigere i utlandet enn før, men husk, det er fortsatt ikke gratis.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken