Lettere å unngå luksusfellen: Nå forsvinner det ferdigutfylte minstebeløpet
Nye regler for eFaktura og avtalegiro for kredittkort gjør at bankene må sette totalt utestående beløp som standard.
En av de vanligste og dyreste nybegynnerfeilene for en person som ikke har hatt kredittkort før er å ikke betale ned hele månedsbeløpet.
De aller fleste kort har i dag en rentefri periode som innebærer at kortet er gratis i bruk så lenge man ikke bruker mer enn man betaler ned. Men frem til nå har det vært fort gjort for en ubevisst, nybakt kortbruker å gå i baret i forbindelse med betalingen: Det har nemlig vært vanlig praksis hos flere kortselskap at eFaktura er ferdigutfyllt med kun minstebeløpet man må betale, og at man dermed manuelt måtte endre til det fulle beløpet.
Denne praksisen har Finanstilsynet nå strammet inn på. Alle fakturasystemer - vanlige fakturaer, efakturaer og avtalegiro - skal være ferdigutfylt med det totale utestående beløpet.
Fortsatt mulig å benytte kreditten
Det betyr ikke at det er blitt umulig å betale mindre enn totalbeløpet. Man kan fremdeles endre efaktura til et annet beløp om man ønsker å utsette deler av betalingen. Det finnes legitime grunner til å gjøre dette, men husk at renten på kredittkort er veldig høy sammenlignet med f.eks. lån i banken, så prøv å begrense dette så mye som mulig.
Mange er ikke så bevisste på hva pengene de får inn i en enkelt måned ender med å gå til. En av de fine tingene med kredittkort er at de er disiplinerende i at man må holde noenlunde oversikt over hvor mye man faktisk bruker, siden man ikke har soveputen om at kortet stopper når kontoen er tom.
Skap en god vane
Når eFaktura-kravet kommer i nettbanken er en god anledning til å ta en kjapp titt på hva som er de største utgiftspostene og gjerne også hva som er de små, gjentagende kostnadene. Kanskje er det ting du kan gjøre annerledes for å få mer ut av pengene dine? Rett nok kan man gjøre akkurat det samme i nettbanken til en lønnskonto; med den månedlige innloggingen for å betale eFaktura er det lettere å gjøre til en vane.
Da kan du samtidig få oversikt over hvor mye du sparer ved å bruke kortet gjennom cashback og bonus, siden dette vanligvis er spesifisert på fakturaen. Rene rabatter får du vanligvis ikke spesifisert, siden disse trekkes fra selve betalingen.
Her på Kredittkort.com kan du sammenligne vilkår for alle norske kredittkort, med data fra Finansportalen/Forbrukerrådet.