Cashback matercard

Hva er cashback?

Cashback er penger du får tilbake når du betaler med kredittkortet. Pengene betales enten tilbake på kontoen din, eller trekkes fra på neste faktura. Hvis du for eksempel betaler med kredittkortet når du handler på nett, vil du få en viss prosentandel av kjøpesummen tilbake.

Disse pengene kan du bruke på hva du vil i hvilken butikk du måtte ønske. Som følge av at man får penger tilbake vil mange derfor fortsette å handle i butikkene som tilbyr cashback. Cashback, Kickback og penger tilbake betyr i praksis det samme.

Vær oppmerksom på at ulike kredittkort kan ha begrensninger på hvor mye cashback du kan få i løpet av et år, og dersom det er gunstige avtaler om cashback, har ofte kortet en høyere rente. Derfor må du være påpasselig med å betale kredittkortregningen i tide, hvis ikke blir det mye dyrere å handle med kredittkortet.

Cashback startet i USA, og i Norge var det 365 Privat som var blant de aller første som begynte å tilby cashback på kredittkort. Andre kredittkort som tilbyr cashback er Santander, Komplett, Circle K, Coop, Trumf, Cresco og Shell. Hvor mye cashback de tilbyr og hvilken øvre grense de har varierer, derfor er det lurt å sammenligne kredittkortene som tilbyr cashback. Søk blant alle kredittkort med cashback her og velg det som har de beste fordelene.

Ukategorisert cashback

En del kort har cashback på alle kjøp du gjør med kredittkort. Ulempen med cashback på alle kjøp innenfor alle varekategorier, er at prosentandelen du får tilbake ofte er lavere enn om kortet har mer spesifikke avtaler. I Norge er det ganske få kort som tilbyr dette, men Coop MasterCard gir 1 prosent på alle kjøp utenom de du gjør i konkurrerende matbutikker.

Kategoribestemt cashback

cashback
Restaurant- og dagligvarehandel er en kategori som ofte gir cashback.

Visse banker har begrenset cashbacken til bestemte butikker eller varegrupper og da er gjerne prosentandelen du får tilbake høyere. Det er for eksempel en del kort som kun gir cashback på drivstoff. Derfor kan det være lurt å ha ulike kredittkort med gode cashback-ordninger som passer med ditt forbruk. Kredittkortet 365 Direkte er et godt eksempel på et slikt kort, og det gir 3,65% cashback på drivstoff, klær og sko.

Med kredittkortet FlexiVisa kan du selv velge hvilken kategori du vil ha 4 prosent cashback fra og du kan velge mellom disse kategoriene:

  • Klær og sko
  • Sportsutstyr
  • Elektronikk
  • Flyreiser
  • Drivstoff

Bonus på kredittkort

Bonus fungerer til en viss grad likt som cashback, du får en viss prosent av det beløpet du handler for. Til forskjell fra cashback, opparbeider du deg gjerne bonuspoeng på en egen bonuskonto og det er stort sett forhåndsbestemt hva du kan bruke bonuspoengene dine til.

Et godt eksempel er Norwegian Reward, hvor du med kredittkortkjøp samler bonuspoeng som kan løses ut i flybilletter. Dersom du flyr mye i løpet av et år, kan det være lurt å samle bonuspoeng på denne måten, men hvis du i utgangspunktet ikke skal fly, er det ikke sikkert du får så mye ut av å ha denne løsningen.

Ukategorisert bonus

Her gjelder det samme som for cashback. Dersom du får bonus på alle kjøp er andelen du får i bonus ofte lavere. Med kredittkortet fra Bank Norwegian får du 1 prosent bonus på alle kjøp i form av cashpoints som senere kan brukes hos Norwegian. Smart om du flyr mye.

Dersom bonusen er kategorispesifikk får du oftere en høyere prosentandel tilbake. De vanligste kategoriene er drivstoff, klær og sko, dagligvarer og flyreiser. Det finnes en del bensinkort som tilbyr cashback og bonus kun på drivstoff.

Varierende Cashback

En del kort har en form for cashback som endrer seg over tid. Typisk er at en måned har de 5 prosent på flyreiser og neste måned har de 5 prosent på klær og sko. Fordelen er at man får mye cashback innenfor en gitt kategori, ulempen er at man må følge med for å benytte seg av det.

Kredittkortet til yA-bank er et eksempel på et kort som har cashback innenfor tidsbegrensede perioder og innenfor ulike kategorier. Noen kort har såkalt «supercashback», og da kan tilbudet om cashback gjelde for en spesifikk dag i en spesifikk butikk. DNB MasterCard har slike supertilbud, og disse er gitt som rabatter.