Betaling som gjennomføres med Apple Pay
Med Apple Pay kan du betale med mobilens touch-ID (Foto: Wikimedia Commons, Mybloodtypeiscoffee)

Apple Pay lansert i Norge

Apple Pay er nå lansert for det norske markedet, men det er foreløpig noen klare begrensninger.

Apple Pay har siden lanseringen i 2014 spredt seg sakte, men sikkert rundt om i verden og finnes nå i over 20 land. I essens bygger Apple Pay på samme teknologi som de kontaktløse bankkortene, altså NFC.

Selv om dette kan høres noe skummelt ut, er det sterkt fokus på sikkerheten. Apple, Samsung og Google baserer alle sine betalingsløsninger på Visas utviklede «tokeniseringsteknologi». Dette sikrer at kortinformasjonen verken blir lagret på Apples servere eller overført til butikken når du gjennomfører en transaksjon.

Hva kreves?

Oversikt over enheter som støtter Apple Pay

iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE

iPad (6 gen), iPad Pro, iPad (5 gen), iPad Air 2, iPad mini 4, iPad mini 3

Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 2, Apple Watch Series 1, Apple Watch (gen1)

Så hva er det som kreves for å kunne tæppe med iPhone? For det første må du ha et Apple-produkt som støtter Apple Pay. Oversikt over hvilke enheter som støtter Apple Pay finner du i faktaboksen.

Videre kreves det at du har en bank eller korttilbyder som har åpnet for bruk i Apple Pay. Per i dag er det kun kunder hos Nordea, Santander, Sbanken, Storebrand ST1 som har mulighet til å ta i bruk Apple Pay.

I tillegg til at du må ha en enhet og en bank som støtter Apple Pay, må det også være støtte for kontaktløs betaling på kortterminalen. Ettersom det per i dag bare er ca. 1/3 av kortterminaler i Norge som har denne støtten, bør du kanskje ha med deg bankkortet, bare i tilfelle.

Hvordan aktivere det?

Før du kan dra ut og betale med Apple Pay, må du også huske å aktivere det. For å knytte et bankkort til Apple Pay er alt du må gjøre å gå inn i Apple Wallet appen, trykke + tegnet og følge instruksene. For kort fra Nordea må du også bekrefte identiteten din med BankID. Både Nordea og Santander lover at det skal være kostnadsfritt og gebyrfritt å bruke Apple Pay.

Hvordan bruke Apple Pay

Avhengig av hva slags iPhone-modell du har er det noe ulik fremgangsmåte for å betale med Apple Pay. Har du iPhone SE, iPhone 6 eller nyere bruker du ganske enkelt fingertrykket som passord. Når du fører telefonen mot kortterminalen som venter på betaling registreres det og du vil bli bedt om å autorisere betalingen, noe du gjør ved å legge fingeren på Touch ID-leseren.

Har du en iPhone X med Face ID aktivert blir prosessen litt annerledes. Da må du autorisere deg ved å dobbelttrykke på knappen på siden av telefonen og se på telefonen slik at den gjenkjenner deg, eller taste inn passordet ditt før du så fører telefonen til terminalen.

Med Apple Watch dobbeltklikker du på knappen ved siden av telefonen før du holder Apple Watch opp mot terminalen til du kjenner et "gentle tap". Med mindre du endrer det så er det bankkortet som er registrert som standard som brukes/belastes

Vil du lese mer om Apple Pay kan du gjøre det på Visas nettsider og på Apples nettsider.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black