Slik bruker du kredittkortet til å få mest ut av dagligvarehandelen

Vi viser deg hvordan.

Selv om det i en undersøkelse fra 2013 har vist seg at vi nordmenn bare bruker 12 % av husholdningsbudsjettet på matvarer blir summen av dagligvarehandelen ganske betydelig over tid. Det ikke alle vet er imidlertid at man i praksis kan "tjene" på sitt vanlige forbruk ved å være smart i forhold til hvilket kort man bruker til dagligvarehandelen.

En rekke kredittkort kan nemlig gi såkalt cashback, rabatter eller en form for bonus når du bruker kortet. Passer du på å betale kredittkortregningen på tiden, slik at du unngår renteneutgiftene, kan du da få utbytte av fordelene knyttet til kortet uten at det koster deg en krone mer enn du ellers ville betalt.

Husk: Dette krever imidlertid økonomisk disiplin. Har du ikke oversikt over utgifter og inntekter, vil forsøket på å tjene på bonusordninger fort kunne øke utgiftene dine. Selv om det tilsynelatende er fordeler å utnytte på papriet forutsetter det at du holder kontroll på forbruket ditt selv.

Før du begir deg ut på å spare opp bonuspoenger i et fordelsprogram eller lignende bør du derfor være sikker på at du har kontroll over økonomien.

Oversikt over kortfordelene

Kredittkort NorgesGruppen Coop Rema 1000 Kolonial Andre
Bank Norwegian 1% 1% 1% 3% 1%
Coop Mastercard 0% 2% 0% 0% 1%
Finnair Mastercard 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr
Flying Blue Classic 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr
Flying Blue Premium 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr
Ikano 1% 1% 1% 1% 1%
Komplett 1% 1% 1% 2% 1%
Pangea Ecocard 1% 1% 1% 1% 1%
Røde Kors Mastercard 1% 1% 1% 1% 1%
SAS AmEx 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr
SAS Mastercard 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr 10 p* per 100 kr
SAS AmEx Premium 15 p* per 100 kr 15 p* per 100 kr 15 p* per 100 kr 15 p* per 100 kr 15 p* per 100 kr
SAS AmEx Platinum 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr 20 p* per 100 kr
Shell Mastercard 1% 1% 1% 1% 1%
Supreme Gold 1 kr = 1 p* 1 kr = 1 p* 1 kr = 1 p* 1 kr = 1 p* 1 kr = 1 p*
Trumf Visa 2% 0% 0% 0% 0%

* p betyr poeng. Poengene i seg selv kan ha ulik verdi avhengig av bonusprogrammet.

Dagligvarebutikkers fordelsprogrammer

Matbutikkene selv tilbyr i noen tilfeller kredittkort som gir fordeler når du handler hos dem. Ettersom disse er knyttet til deres egne butikkjeder bør du derfor spørre deg selv om hvilke matbutikker du handler i. Det er åpenbart lite fordeler ved å bruke CoopMasterCard hos Rema 1000.

NorgesGruppens butikker er alle tilknyttet fordelsprogrammet Trumf. Det vil si at om du handler hos Kiwi, Meny, Joker, Jacobs eller Spar så kan du tjene opp Trumf-poeng på dagligvarehandelen. Når du er Trumf-medlem samles bonusen på din medlemskonto og kan tas ut gjennom overføring til bankkonto, til SAS EuroBonus eller brukes i butikk.

Skaffer du deg et Trumf Visa kredittkort Trumf-bonus på alle kjøp hos NorgesGruppen. På kjøp andre steder enn Trumf-partnere vil du få 0,5 % Trumf-bonus. Dette vil med andre ord være et bra alternativ om du handler mye hos butikker i NorgesGruppen.

Et annet alternativ til Trumf Visa er Shell MasterCard. I tillegg til trumf-bonusen er det også et bensinkort som for mange vil være en ekstra bonus.

Coop-kjeden har sitt eget medlemsprogram som du kan tjene opp bonus på. Vil du tjene opp kjøpsbonus må du være medlem, og straks du er medlem vil du kvalifisere til å skaffe deg enten Coop medlems og betalingskort eller Coop Mastercard.

Førstnevnte kort er et medlemskort med kredittmulighet, noe som vil si at du kan handle på kreditt med det og samtidig få alle fordelene medlemskortet gir. Coop Mastercard gir imidlertid enda bedre vilkår da du i tillegg til bonus hos Coop-kjeden får cashback på alle andre kjøp. Unntaket er handel hos konkurrerende matbutikker i Norge. Handler du hovedsakelig hos Coop-kjedens butikker vil Coops Mastercard med andre ord være en god mulighet til å øke bonusen på dagligvarehandelen.

Kredittkort med rabattordning

Man trenger imidlertid ikke å knytte seg til en spesifikk dagligvarekjede for å kunne få noe igjen på handelen sin. Det finnes en rekke kredittkort med fordelsprogrammer og rabattordninger, også for dem som ikke handler hos en spesifikk kjede.

Fordelsprogrammene vil som regel kreve en form for administrering for å få utbytte av bonusen. Kredittkortene med rabattordninger vil kunne være løsningen om du ønsker enklest mulig løsninger.

Kredittkortet fra Ikano gir deg rabatt på all handel av mat- og dagligvarer, uansett butikk, trukket fra når du betaler. Dermed vil dettte være et bra alternativ for deg som ønsker å spare på dagligvarehandelen, enklest mulig.

Her kan du lese mer om hvordan kredittkortselskapene ser at du handler dagligvarer.

Bilde ut flyvindu med utsikt til Maldivene
Fordelsprogram: Med enkelte kredittkort kan du tjene bonus som kan brukes til flybilletter.

Cashback

En annen mulighet til Ikanos rabattordningen er kredittkort med cashback, som vi har skrevet om før. For deg som forbruker vil forskjellen i bruk være minimal, men det er noen variasjoner mellom hvordan cashback-løsningene er.

Mastercardet til Circle K og kredittkortet Cresco Car Premium er begge kort som tilbyr cashback. I utgangspunktet er begge kortene rettet mot bileiere som vil ha drivstoffrabatter, men de har også generelle rabatter som man kan få utbytte av på dagligvarehandelen.

Circle K gir deg cashback på alle kjøp etter at du har betalt for 500 liter drivstoff. Dermed er kortet i utgangspunktet rettet mot dem som fyller drivstoff hos Circle K.

Kredittkortet fra Cresco Car Premium vil da være et bedre alternativ for de fleste ettersom det ikke har krav til kjøp av drivstoff. Du får cashback på alle kjøp uten betingelser og er dermed et enklere alternativ til kortet fra Circle K.

Vurderer du å skaffe deg bensinkort? Vi hjelper deg å finne det beste bensinkortet for deg.

Kredittkort med eksterne fordelsprogrammer

Det er ikke bare dagligvarekjedenes egne ordninger som kan gi deg tilbake på dagligvarehandelen. Flere kredittkort med mer generelle utgangspunkt for fordelsprogrammene kan også gi deg bonus på dagligvarehandelen.

Mastercard fra Komplett Bank gir deg bonus på alle kjøp, og enda mer på netthandel. Det er imidlertid en fastsatt grense på hvor mye bonus du til enhver tid kan opparbeide deg på 500 per måned og totalt 2000 per kalenderår. Den oppsparte bonusen kan du bruke til å betale ned kredittkortfakturaen eller på å handle på komplett.no.

Kredittkort fra Norwegian gir caschback på alle kjøp i form av CashPoints-systemet deres. CashPoints kan omsettes til kjøp av flybilletter hos Norwegian. Om du handler hos Kolonial.no vil du motta mer i bonus enn ellers. Handler du dagligvarene dine på nett vil Norwegiankortet være et bra alternativ.

SAS har, som Norwegian, sitt eget fordelsprogram hvor du kan tjene opp EuroBonus-bonus gjennom bruk av deres kredittkort. Bruker du SAS Amex Classic, SAS Amex Premium, American Express Platinum eller SAS Mastercard vil du tjene EuroBonus-poeng på all bruk. Bonusen brukes til å kjøpe flybilletter hos Scandinavian Airlines. Satsene på opptjeningen varierer imidlertid mellom de ulike kortene, og det samme gjør årsavgiftene på kortene. Flyr du mye med SAS vil kortene deres være et aktuelt alternativ.

På samme måte som SAS og Norwegian har også Finnair et eget fordelsprogram knyttet til deres kredittkort. Bruker du Finnair Mastercard tjener du opp bonuspoeng som kan brukes til flybilletter hos Finnair.

Et siste alternativ for å tjene opp bonus til flyreiser er gjennom fordelsprogrammet til KLM og Air France. Ved å bruke enten Flying Blue Classic eller Flying Blue Premium vil du tjene opp bonuspoeng i fordelsprogrammet. Disse bonuspoengene kan brukes til å kjøpe flybilletter hos KLM eller Air France.

Felles for alle fordelsprogrammene til flyselskaper er at de kun kan brukes hos det tilhørende selskapet. Derfor vil det være lurt å tenke gjennom hvilket selskap man reiser mest med om man vil spare opp til flyreiser.

Et siste alternativ hvor du kan få bonus på dagligvarehandelen er kortet Supreme Card Gold som gir bonus på alle kjøp. Oppsparte poeng ved bruk av dette kortet er imidlertid låst til bruk i Supreme Cards egen poengbutikk.

Kvinne som skriver av kvitteringer
Oversikt: Når man bruker kredittkort aktivt for å utnytte fordelsprogrammer er det viktig å holde oversikt over utgiftene og betale kredittkortregningen på tiden så du slipper å betale dyre dommer i renteutgifter.

Uselviske bonusordninger

Det finnes også kredittkort som gir fordeler til spesifiserte formål. Pangea Ecocard og Røde Kors Mastercard er eksempler på dette. Disse kredittkortene gir begge kjøpsbonus på alle kjøp, men til forskjell fra de andre kortene i denne artikkelen går bonusen til veldedige formål.

Pangeas Ecocard gir bonus til Pangeas Miljøfond. Hva fondet skal bruke penger på avgjøres av Bellona. Maksimal opptjening for denne ordningen er 1000 kr per år. Bruker du Røde Kors Mastercard vil bonusen gå til Røde Kors sitt humanitære arbeid. Å velge et av disse kortene kan med andre ord være en enkel måte å støtte et av de to formålene, uten at det i realiteten koster deg en krone.

Hva er best?

Det finnes altså mange ulike måter å få mest mulig igjen for dagligvarehandelen sin. Dine handlevaner og ditt forbruk vil ha mest å si for hva som lønner seg for deg. Tenk litt over dine kjøpsvaner. Handler du bare hos Coop, vil f.eks. Coop MasterCard være en åpenbar kandidat. Handler du litt over alt og og liker å reise, vil kredittkortene som samarbeider med flyselskaper være et bedre alternativ. Tenk derfor over hvilke fordeler du ser på som mest interessante.

I tillegg til å være bevisst på forbruksvanene dine så er det viktig å være generelt oppmerksom på alt forbruk når det kommer til kredittkort. Passer du for eksempel på at du har nok penger på kontoen til å betale ned kredittenkortbruken før du bruker kreditten, vil du unngå mange potensielle fallgruver.

Husk også på at rabatter og fordelsprogrammer bør være en bonus til ditt vanlige forbruk, og ikke et insentiv til å handle noe du ellers ikke ville kjøpt. Handler du for å oppnå bonuser bruker du fort mer penger enn nødvendig.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black