Inkassoråd
9 råd til deg som har en inkassosak.
Hvis du sliter med å betale regninger og mottar inkassovarsel har du både rettigheter og plikter til knyttet til inkassoloven.
Inkassoloven slår inn først når du har mottatt et inkassokrav i posten som du ikke klarer å betale før betalingsfristen utløper. Nedenfor kan du lese noen råd om hvordan du skal forholde deg til et inkassokrav og andre generelle inkassoråd. Se også hva som står i vår artikkel om inkassoloven.
- Stemmer kravet? - undersøk om inkassokravet er sendt til riktig person eller om du har betalt beløpet i tiden mellom utsendelse av inkassokravet og dagens dato. Du må også sørge for å være sikker på at kravet du får er korrekt i med tanke på hvor mye penger du skylder.
-
Ta skriftlig kontakt hvis kravet ikke stemmer - ta umiddelbart kontakt med inkassoselskapet og/eller den som krever deg for penger (kreditor) hvor du i klartekst uttrykker at du bestrider inkassokravet. Hvis inakssoselskapets fremgangsmåte strider med god inkassoskikk kan du klage inn selskapet for inkassoklagenemda.
Husk alltid å ta kopi av sendt brev/e-post som en dokumentasjon på at du har innsigelser på kravet. Skriv også ned hvem du har tatt kontakt med slik at det ikke er tvil om at du faktisk har sendt inn en innsigelse. Med mindre innsigelsen er grunnløs eller man blir enig med motparten, vil saken sendes til forliksrådet hvor saken vil avgjøres rettslig. - Betal innen fristen - hvis inkassovarselet er riktig eller forliksrådet har dømt deg til å betale summen du skylder, må du sørge for å betale før innbetalingsfristen på inkassovarselet. Hvis du ikke gjør dette påløper ytterligere avgifter og pengene blir drevet inn etter inkassolovens paragrafer, enten ved du blir trukket direkte i lønn eller at det du har av verdi vil bli tvangssolgt.
- Ikke du som har bestilt varene? - barn under 18 år har ikke rett til å bestille varer hvis du ikke har skrevet under på bestillingen. Hvis du mottar et inkassokrav på grunnlag av en umyndig persons handling er dette ugyldig og du kan klage. Du må imidlertid alltid huske å sende varene i retur i slike tilfeller.
- Undersøk at inkassogebyrene ikke overstiger det inkassobyrået/innkrever har lov til. Uredelige inkassoselskaper kan klages inn for inkassoklagenemda.
- Åpne alle brev, alltid! Støvet blir ikke borte selv om du koster det under teppet.
- Hold en god tone med inkassobyrået og kreditor - hvis du har problemer med å betale er det lurt å kontakte inkassobyrået/kreditor direkte og foreslå en avdragsvis betaling. Viser du vilje til å gjøre opp for deg vil det kunne gi utsalg i velvilje hos kreditor og potensielt lavere renter. Du kan også unngå fremtidige gebyrer ved å vise betalingsvilje.
- Forbered deg til forliksrådet - hvis du ikke betaler og saken havner i forliksrådet bør du stille godt forberedt med gode argumenter slik at du har muligheter til å oppnå et forlik på de punktene du ev. mener du er feilbehandlet. Møt for all del opp i forliksrådet hvis saken først har havnet der. Uteblir du fra forliksrådet får du en uteblivelsesdom og du må betale alle utgifter inkludert rettsgebyrene.
- Betal det du skylder på et så tidlig tidspunkt som mulig - dette kan høres ut som en selvfølgelighet, men hvis du f.eks. kan selge en gjenstand som er mye verdt og klare å skaffe til veie den nødvendige summen før inkassovarselets betalingsfrist vil du spare mye penger og bekymringer. En inkassosak blir dyrere jo langre den går, så du bør søke en løsning på et så tidlig stadium som mulig.
Dine rettigheter
Er du usikker på dine rettigheter i forbindelse med kredittkortgjeld og inkassosaker så anbefaler vi at du ser på Forbrukerrådets nettsider om inkasso.