Betaling med kredittkort

Kredittkort og kjøpsforsikring

Visste du at du at kjøpsforsikring er inkludert hver gang du handler med kredittkort?

En av fordelene med å handle med kredittkort sammenlignet med debetkort er at kjøpsforsikring er inkludert hver gang du handler, uten at dette koster deg som kunde noe ekstra. I følge Finansavtaleloven (tidligere kredittkjøpsloven) kan du nemlig rette kravet mot banken som utsteder kredittkortet hvis selgeren går konkurs eller nekter å gi deg erstatning for en vare som ikke holder mål.

Fakta om kjøpsforsikring

  • Kravet du retter mot kredittkortselskapet/banken kan ikke overstige det du betalte for varen.
  • Kjøpsforsikringen gjelder både i Norge og i utlandet.

    Det betyr at ved handel i utenlandske nettbutikker gjelder akkurat samme regler som ved handel i Norge.

Bruker du kredittkort hver gang du handler varer og tjenester eliminerer du dermed sjansen for å tape penger på svindel eller konkurs. Et Visa eller Mastercard debetkort kan også gi deg pengene tilbake ved konkurser eller ved handel på internett, men denne praksisen er ikke bindende gjennom lovgivning for bankene, og du kan dermed ikke regne med at du har samme rettigheter med et debetkort. For debetkort gjelder heller ikke kjøpsforsikringen ved vanlige butikk-kjøp via bankaxept-transaksjoner.

En annen positiv ting med å benytte kredittkort ved f.eks. handel på internett er at du ofte vil ha fått varen før regningen forfaller. Hvis varen ikke holder mål og du får problemer med selger kan du holde igjen pengene inntil problemet er løst. Med et debetkort ville beløpet blitt trukket i det du handlet varen, og du ville ikke hatt muligheten til å holde igjen penger.

kjøpsforsikring
Føler du deg lurt: Da bør du snarlig gjøre det du kan for å få pengene tilbake.

Forutsetninger

Forutsetningene for at paragraf 8 i kredittkjøpsloven skal være gjeldende:

  • Du må ha handlet på kreditt. (Dvs. med et kredittkort.)
  • Du må ha handlet hos en næringsdrivende. (Ved svart handel, eller handel hos privatpersoner på f.eks. Finn, QXL eller eBay vil ikke paragrafen gjelde.)
  • Det må foreligge en feil eller mangel på varen eller produktet du har kjøpt.
  • Du må ha prøvd å løse saken med selger først.

Slik går du frem hvis du føler deg lurt

Har du benyttet kredittkort og av en eller annen grunn ikke er tilfreds med varen du har kjøpt, bør du kontakte selger omgående og beskrive problemet. I følge forbrukerkjøpsloven må du senest ta kontakt med selger innen to måneder etter at du kjøpte varen. Ta vare på alle kvitteringer og korrespondanse med selger. Ofte vil saken løse seg allerede når du kontakter selger, men skulle ikke dette skje kan du kontakte banken/kredittkortselskapet og ev. forbrukerrådet for å få råd om hvordan du skal gå frem.

I alle ledd i prosessen lønner det seg alltid å rette et skriftlig krav med kopier av all dokumentasjon vedlagt. Dvs. kvitteringer, E-post mellom deg og selger, bilder av varen o.l. Sjansen for at saken løser seg hurtig og greit er større jo mere dokumentasjon du kan fremvise.

Har du handlet med kredittkort og opplever at banken/kredittkortselskapet eller selger ikke oppfyller sine forpliktelser, står du strekt hvis du klager motparten inn for henholdsvis bankklagenemda eller forbrukertvistutvalget.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken