efaktura og avtalegiro for kredittkort i nettbanken
Nå slipper man å manuelt sette totalbeløp i nettbanken.

Lettere å unngå luksusfellen: Nå forsvinner det ferdigutfylte minstebeløpet

Nye regler for eFaktura og avtalegiro for kredittkort gjør at bankene må sette totalt utestående beløp som standard.

En av de vanligste og dyreste nybegynnerfeilene for en person som ikke har hatt kredittkort før er å ikke betale ned hele månedsbeløpet.

De aller fleste kort har i dag en rentefri periode som innebærer at kortet er gratis i bruk så lenge man ikke bruker mer enn man betaler ned. Men frem til nå har det vært fort gjort for en ubevisst, nybakt kortbruker å gå i baret i forbindelse med betalingen: Det har nemlig vært vanlig praksis hos flere kortselskap at eFaktura er ferdigutfyllt med kun minstebeløpet man må betale, og at man dermed manuelt måtte endre til det fulle beløpet.

Denne praksisen har Finanstilsynet nå strammet inn på. Alle fakturasystemer - vanlige fakturaer, efakturaer og avtalegiro - skal være ferdigutfylt med det totale utestående beløpet.

Minstebeløp: Minstebeløpet å betale blir fortsatt å finne på fakturaen. (Illustrasjon: efaktura fra Ikano Visa).

Fortsatt mulig å benytte kreditten

Det betyr ikke at det er blitt umulig å betale mindre enn totalbeløpet. Man kan fremdeles endre efaktura til et annet beløp om man ønsker å utsette deler av betalingen. Det finnes legitime grunner til å gjøre dette, men husk at renten på kredittkort er veldig høy sammenlignet med f.eks. lån i banken, så prøv å begrense dette så mye som mulig.

Mange er ikke så bevisste på hva pengene de får inn i en enkelt måned ender med å gå til. En av de fine tingene med kredittkort er at de er disiplinerende i at man må holde noenlunde oversikt over hvor mye man faktisk bruker, siden man ikke har soveputen om at kortet stopper når kontoen er tom.

Skap en god vane

Når eFaktura-kravet kommer i nettbanken er en god anledning til å ta en kjapp titt på hva som er de største utgiftspostene og gjerne også hva som er de små, gjentagende kostnadene. Kanskje er det ting du kan gjøre annerledes for å få mer ut av pengene dine? Rett nok kan man gjøre akkurat det samme i nettbanken til en lønnskonto; med den månedlige innloggingen for å betale eFaktura er det lettere å gjøre til en vane.

Da kan du samtidig få oversikt over hvor mye du sparer ved å bruke kortet gjennom cashback og bonus, siden dette vanligvis er spesifisert på fakturaen. Rene rabatter får du vanligvis ikke spesifisert, siden disse trekkes fra selve betalingen.

Her på Kredittkort.com kan du sammenligne vilkår for alle norske kredittkort, med data fra Finansportalen/Forbrukerrådet.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken