VISA - MasterCard - American Express

Visa eller MasterCard?

Fordeler og ulemper med ulike typer kredittkort

Selv om du vet hva et kredittkort er, er det mange viktige ulikheter kredittkort imellom. En som mange kjenner til, men få egentlig vet hva er, er forskjellen mellom Visa og MasterCard.

Noen kort, slik som Remember, tilbyr deg å velge mellom Visa og MasterCard. I det følgende vil du få et godt grunnlag til å gjøre det valget.

Om du vil gå rett til å sammenligne vilkår på de enkelte kredittkortene i det norske markedet kan du gjøre det her:

Andre korttyper

I tillegg finnes det noen andre typer kredittkort som faller utenfor disse to: American Express (AmEx), Diners Club, Discover etc.

I dagens leksjon skal jeg prøve å enkelt forklare hva de ulike typene kort er, og hva som er fordelene og ulempene med dem.

Kredittkorttyper: Derfor er det viktig

Kanskje den viktigste grunnen til å bry seg om hvilken type kredittkort du skaffer deg er at det er forskjeller på hvor de aksepteres.

Visa er den mest alment aksepterte typen kredittkort, noe selskapet bruker hardt i markedsføringen sin under mottoet "The future takes Visa". MasterCard følger hakk i hel, mens AmEx, Diner's og Discover har mer begrenset bruksområde, i hvert fall i Norge.

Selv om Visa er den mest aksepterte korttypen internasjonalt er det flere land man kan komme til steder de f.eks. kun tar MasterCard. Derfor er det smart å ha i hvert fall et av hver av disse kortene.

Selskapene Visa og MasterCard

Når du bruker et Visa- eller MasterCard-kort er det ikke selskapene Visa eller MasterCard som gir deg kreditt, bestemmer renter og avgifter, eller engang utsteder selve kortet. Det er det banken eller finansinstitusjonen du har kortet gjennom som gjør.

Gebyrfri Visa gis for eksempel ut av Santander Consumer Bank.

Det eneste Visa og MasterCard gjør er selve betalingsprosesseringen - den tekniske overføringen av penger når kortet dras i butikk eller brukes på internett - slik at lokale banker og kredittinstitusjoner rundt om i verden kan lage sine egne kort.

AmEx og Diner's har i større grad gått for rene kort med kun én merkevare, og gjør også bankvirksomheten selv i mange land.

I Norge gis American Express ut i samarbeid med DNB Bank, mens Diner's gis ut av svenske SEB Kortbank AB.

Men Visa-kort er vel ikke kredittkort?

Joda, det finnes Visa-kredittkort.

En vanlig misoppfatning er at alle Visa-kort er debetkort knyttet til en bankkonto. Dette er fordi dette har vært hovedsatsningsområdet til Visa i Norge, som en strategi for å få bredest mulig dekning, mens i andre land er Visa snarere forbundet med kredittkort.

Vær oppmerksom på at et Visa-kredittkort likevel ikke nødvendigvis aksepteres alle steder de tar Visa. Spesielt gjelder dette på mindre butikker, gatekjøkken o.l. der de ikke normalt aksepterer kredittkort.

I senere år har kredittkort av typen Visa blitt stadig mer populære i Norge, og mulighetene til å betale med dem er sammenlignbart med MasterCard.

Hvorfor aksepteres ikke alle typer kort overalt?

Grunnen til at ikke alle kort aksepteres overalt er dels teknisk og dels fordi kortene har litt ulike forretningsmodeller.

I forrige leksjon så vi at kortutstederne tar betalt fra butikkene og tjenesteleverandørene for å gjøre betalingsprosesseringen og ta kredittrisikoen for kundene.

Noen kort er dyrere for butikken

De ulike korttypene tar gjerne ulik prosentandel av kjøpet og de har også ulik betalingstid. Butikken må altså bestemme seg for hvor lenge den er villig til å vente med å få betalt og hvor stor andel av kjøpet de er villige til å dele med kredittkortselskapet.

American Express og Diner's Club har vanligvis dårligere vilkår enn Visa og MasterCard, og selger dette inn gjennom at de har en mer eksklusiv og betalingsvillig brukermasse.

Dyrere betalingsterminaler

På den tekniske siden er det slik at de ulike korttypene har ulik betalingsprosessering, og ikke alle kortterminaler er satt opp til å ta alle kort.

Det koster gjerne mer for bedriften å kjøpe og drive en kortterminal som aksepterer flere kort, og ikke alle anser det som verdt investeringen å akseptere alle de ulike typene.

Hvorfor velge noe annet enn Visa eller MasterCard?

Man kan spørre seg hva som er poenget med å skaffe seg et kort som ikke er akseptert alle steder. Det er her fordelsprogrammene til kortene kommer inn (dette vil behandles mer i detalj senere).

I korte drag lokkes det gjerne med flere fordeler for å få folk til å velge andre kortsystemer. Jo mer eksklusiv kundegruppen er, jo større fordeler må vanligvis på bordet.

AmEx som eksempel

American Express slo seg for eksempel opp stort i USA ved å tilby luksustjenester som en personlig telefonsekretær som kan hjelpe deg å booke reiser og lignende.

Her i Norge har strategien i stor grad vært å knytte seg opp mot fordelsprogrammet EuroBonus til SAS, med kortet SAS Amex Classic. Har du reist med fly i løpet av det siste året har du sikkert møtt på selgerne på Gardermoen.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken