Unge bruker kredittkort til å betale ned gjeld

Unge tar opp ny gjeld for å betale ned gjeld

Stadig flere unge lever på kredittkort

Bruker kredittkort til å betale ned gjeld

Unge er overrepresentert når det kommer til å bruke kredittkort til å betale ned andre kredittkort. – En bekymringsverdig utvikling, sier økonomiekspert.

Fakta:

  • Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse. Undersøkelsen var nettbasert, og det kom inn svar fra 1004 respondenter fra et representativt utvalg.
  • Kredittkort.com er en uavhengig sammenligningstjeneste av lån fra en rekke norske banker. Tjenesten drives av Nettbureau AS.
  • 16. august 2018 økte Norges Bank styringsrenten for første gang på lang tid. Det forventes at renten vil øke ytterligere i tiden som kommer fremover.

33 prosent av de spurte mellom 18–24 sier at de har brukt et kredittkort til å betale ned utestående gjeld fra et annet kredittkort 1–4 ganger. Fire prosent oppgir at de har gjort det samme 5–10 ganger.

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av Kredittkort.com.

Kommer skjevt ut tidlig

– Vi liker ikke disse tallene. Det er svært uheldig å komme så skjevt ut med økonomien så tidlig i livet. Økonomiske feilskjær kan forplante seg senere ut i livet og stenge unge lenge ute av for eksempel boligmarkedet. Det er veldig trist, sier Gulbrand Øverbye, fagansvarlig hos Kredittkort.com.

Tallene for den yngste aldersgruppen skiller seg dramatisk fra landsgjennomsnittet hvor bare 12 prosent oppgir at de har brukt kredittkort til å betale ned annen kredittgjeld 1–4 ganger, mens 1 prosent svarer at de har gjort det 5–10 ganger.

Artikkelen fortsetter under grafen

Bruker kredittkort til betalingsutsettelse og reise

I den samme undersøkelsen kommer det frem 29 prosent av de spurte mellom 18 og 24 år bruker kredittkortet til å utsette betalinger, mens 18 prosent bruker det når de er på reise. Drøyt ti prosent oppgir at de bruker kredittkort for å få rabatter og/eller bonuspoeng.

– De yngste er overrepresentert blant de som bruker kredittkortene sine til betalingsutsettelse og i påvente av lønn eller andre pengeutbetalinger, sier Øverbye.

Fagøkonomen understreker at kredittkort har mange nyttige bruksområder, men da må kortene brukes på en smart måte.

– Man kan spare mye i løpet av et år ved å benytte rabattene og bonusordningene som ligger i mange kredittkortene. Men dersom man ikke betaler tilbake innenfor den rentefrie perioden vil vinningen gå opp i spinningen og vel så det, sier Øverbye.

Luksusfellen frister de unge

– Når man er ung er det gjerne et jag etter å ha de riktige merkevarene og lignende, samtidig som at inntekten er lav. For mange blir løsningen å bruke kredittkort, og klarer de ikke å betale tilbake pengene bruker de andre kredittkort til å betale ned gjelden. Da er man fort inne i en ond spiral, sier Øverbye.

Øverbye sitt tips er å ikke betale ned gjeld med lånte penger. Dersom man virkelig har havnet i en gjeldsknipe bør man vurdere å refinansiere gjelden for å få så lav rente som mulig.

– Får man gunstigst mulig rente, vil man naturligvis klare å kvitte seg med gjelden raskere, så lenge man klarer å strukturere forbruket, sier Øverbye.