Studenter i Oslo
Med litt grunnleggende privatøkonomi i sekken er man godt rustet for en fantastisk studietid. (illustrasjonsbilde: William Perugini, Oslo)

Kredittkort for studenter

Et stort antall banker tilbyr kredittkort spesielt rettet mot studenter. Burde en student ha et kredittkort og - i så fall - er et student-kredittkort beste alternativ?

Studietiden er for mange den første tiden man har fullt ansvar for sin egen økonomi. Det åpner seg mange muligheter og samtidig mange fallgruver. Om du er over snittet oppdatert på kredittkortbruk kan du hoppe rett til del B om vilkår, men jeg anbefaler de fleste å lese A først.

A: Burde en student ha et kredittkort?

Det er i hovedsak tre situasjoner der det kan være fornuftig å bruke kredittkort som student:

  1. Ved netthandel, siden du har kjøpsforsikring mot svindel og konkurs (OBS: Ikke når du handler med privatpersoner)
  2. På reise, for å få en gratis reiseforsikring, sikring mot svindel i utlandet og slik at ikke reserveringer for hotell og leiebil trekkes fra brukskonto
  3. Til daglig bruk for å spare penger gjennom rabatter og cashback.

Du kan sammenligne fordeler på alle kredittkort i Norge her: https://kredittkort.com/guide

Aldri hatt kredittkort før?

Her kan du lære det grunnleggende:

1: Forskjellen på kredittkort og vanlig bankkort

2: Slik tjener bankene på kredittkortkunder

3: Forskjellen på Visa og MasterCard

Kredittkort passer ikke for alle

For at det skal lønne seg å bruke kredittkort må du passe på å ikke bruke mer penger enn du har. Dersom du bruker kredittkortet som alternativ til debetkort og holder deg til saldoen på brukskontoen kan kredittkortet gjøre at du sparer penger.

Dersom du ikke klarer dette er sannsynligvis ikke kredittkort noe for deg. Å bruke kredittkortet for å finansiere et høyere forbruk enn det du har dekning for blir en veldig dyr form for lån.

I verste fall kan det gjøre deg til kandidat for Luksusfellen. Selv om det kanskje kjennes greit siden du antar lønnen din vil bli høy etter studieslutt er det aldri godt å si hvordan arbeidsmarkedet vil være når du er ferdig.

Om det kun er enkelte situasjoner der du mister litt kontrollen over pengebruken - for eksempel på fest - er det best å legge kortet hjemme i slike tilfeller.

B: Hvilket kredittkort bør en student velge?

student
Velg riktig: Ikke alle kort har like gode fordeler.

De fleste studenter har på et eller annet vis blitt tilbudt et kredittkort fra banken der de har brukskontoen sin.

Hvis du er fast bestemt på å ha kredittkortet ditt i samme bank som du har bankkontoen gir det vanligvis mer mening å ha studentkortet enn det kredittkortproduktet som tilbys alle kunder av banken.

Samtidig er fordelen av å ha kredittkortet i samme bank som brukskonto ganske begrenset, siden den uansett fungerer som en månedlig regning som du vanligvis kan få eFaktura eller avtalegiro på.

Kredittkort for studenter kjennetegnes av at de ofte har lavere gebyrer enn bankens øvrige kort og relativt like fordeler. Kredittrammen er samtidig vanligvis betydelig lavere for studentkortene.

Eksempler på kredittkort for studenter

Studentkort er mindre gunstige enn de beste alternativene

Det er flere kort på markedet som er betydelig mer gunstige enn de klassiske studentkortene.

Et potensielt problem er at det kan være vanskelig å få innvilget noen av de beste kortene dersom man ikke har tilstrekkelig med fremførbar inntekt, noe som ofte kan være tilfellet for en student.

Likevel finnes det kort uten strenge alders- og inntektskrav som slår kortene som markedsføres spesifikt mot studenter.

Sjekk oversikten over alle norske kredittkort før du tar et valg. Velg aktuell alder og inntekt for deg, så kan du sammenligne vilkårene på kortene og ta et opplyst valg. Data er fra Finansportalen fra Forbrukerrådet. Husk at studielån ikke teller som inntekt.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken