Visas og Mastercards bransjekoder/MMC-koder kan gjøre at du sparer penger

Rabatter med kredittkort: Visas og Mastercards bransjekoder

Bransjekode, MCC og brukerstedsgruppe er vanlige ord å møte på når du leser om hvilke rabatter du kan få med kredittkort. Men hva går det egentlig ut på?

Kredittkortenes bransjekoder

Sørger for automatisk rabatt/cashback til deg i utvalgte butikker

Kodene består av fire siffer

Både Visa og Mastercard bruker de samme firesifrede bransjekodene

Kalles også MCC eller brukerstedsgrupper

Bransjekoder er enkelt forklart det systemet kredittkortselskapene bruker for å automatisk kunne gi deg rabatter i utvalgte kjøpskategorier. Det er også vanlig å kalle bransjekoder for MCC eller brukerstedsgrupper.

Slik fungerer det

Alle butikker/brukersteder er registrert med en bransjekode bestående av fire siffer. Kortselskapet registrerer bransjekoden til butikkene du handler i, og rabatter/cashback blir gitt hvis "rett" bransjekode blir registrert på kortet ditt.

Tilbyr kortet ditt for eksempel prosentrabatt ved kjøp på spisesteder og restauranter, vil kortselskapet gi deg rabatt hver gang de registrerer at du har brukt kortet på et spisested som bruker bransjekoden 5462 (bakeri), 5811 (catering), 5812 (restaurant – spisesteder) eller 5814 (fast food-restauranter).

Her kan imidlertid kortutsteder velge hvilke bransjekoder de mener hører inn under rabattgruppen. For eksempel kan det hende de kun gir rabatt for bruk i fast food-restauranter og "restaurant – spisesteder", men ikke for bakerier eller catering. De eksakte bransjekodene som gir rabatt skal stå på kortselskapets hjemmesider, eller i informasjon du får fra dem.

Her på Kredittkort.com kan du sammenligne vilkår for alle norske kredittkort, med data fra Finansportalen/Forbrukerrådet.

Utvalgte rabatter: Bransjekode-systemet sørger for at kredittkortselskapet kan gi deg rabatt eller cashback i utvalgte kjøpskategorier, f.eks. på restauranter.

Det finnes uttallige bransjekoder, og vi kan ikke gjengi alle her, men er du interessert, kan du sjekke ut denne fullstendige listen over Visas og Mastercards bransjekoder.

Når butikken bruker "feil" bransjekode

Brukerstedene blir registrert under den bransjekoden som passer best for deres forretning. Selger de produkter som passer inn under flere forskjellige bransjer, vil de kunne ha en bransjekode som ikke virker spesielt logisk for oss som kunder. Det kan føre til at du ikke får rabatt på en handel du trodde ville gi rabatt, og dette må du dessverre bare godta. Kredittkortselskapene kan ikke endre butikkenes bransjekoder.

Du kan spørre i butikken før du handler hvis du er usikker på om de tilhører den bransjekoden som vil gi deg rabatt, men ikke forvent at andre enn eier/daglig leder har kunnskap om dette.

Andre unntak som ikke gir rabatt

Vær obs på at flere kredittkort ikke gir deg rabatt hvis du også tar ut kontanter i samme kjøp, selv om butikken bruker den "rette" bransjekoden som normalt ville gitt deg rabatt.

Som regel får du heller ikke rabatt ved betaling av faktura, overføringer, bruk av MobilePay, Vipps, mCASH, iZettle eller Payex.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken