Mann taster pin kode på betalingsterminal

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

BankAxept er et norsk betalingssystem for norske banker. Systemet legger til rette for både fysisk og digital handel og opererer uten formidlingsgebyr.

Norske bankkort er som regel co-branded med en internasjonal aktør som Visa og Mastercard. Det vil si at kortene kan benytte seg av to ulike betalingssystemer avhengig av hvor man betaler. Med co-branded kort vil BankAxept bli prioritert som betalingsnettverk når det er mulig.

BankAxept logo
Ser du dette ikonet på bankkortet ditt er det dette betalingsnettverket som benyttes om det er mulig.

I dag er det ca 115 000 salgssteder som aksepterer BankAxept og åtte av ti kortbetalinger i butikk her i Norge utføres med et BankAxept-kort.

Når betalinger gjennom BankAxept gjennomføres blir det godkjent i sann tid ved bruk av chip og kortholders personlige kode, og oppgjøret skjer dagen etter på bankvirkedager/hverdager.

Det gjennomføres alltid en sjekk mot brukerens bank for å autentisere, og kontrollere at det er dekning på kontoen. Kjøpsbeløpet trekkes så umiddelbart fra kortholders konto.

Fordeler med BankAxept

For bedrifter er transaksjonskostnadene ved bruk av BankAxept lavere enn kostnadene på transaksjoner via Visa eller Mastercard.

Både Visa og Mastercard tar en prosentbasert provisjon per transaksjon som gjennomføres via deres betalingsnettverk. BankAxept tjener på sin side penger gjennom en månedlig abonnementspris i tillegg til en fastsatt transaksjonskostnad for selve betalingsformidlingen.

BankAxepts historie og fremtid

BankAxept ble etablert i 1991 av og ble eid og forvaltet av Finans Norge.

1.juli 2018 fusjonerte BankAxept sammen med BankID og Vipps til en felles organisasjon: Vipps AS. Dette selskapet utgjør Nordens største aktør innen betaling og identifisering. Selskapet eies, som BankAxept før, av bankene i Norge.

BankAxept sier selv at de på forretningsmessig grunnlag skal «forvalte og utvikle betalingsløsninger i nye kanaler». I dette målet «ligger blant annet utvikling av kontaktløs betaling på kort og mobil, nettbetalingsløsninger og straksbetalinger».