Kontaktløs betaling med bankkort

Alt du trenger å vite om kontaktløs betaling

Kontaktløs betaling har de siste årene blitt stadig mer vanlig, men vet du egentlig hva det er? Vi går gjennom alt du trenger å vite om "tæpping"

Hva er kontaktløs betaling?

Helt konkret går kontaktløs betaling ut på at du gjennomfører en betaling trådløst, uten å måtte sette inn chipen eller bruke magnetstripen.

Teknologien bygger på en gammel løsning, Radiofrekvens Identifikasjon (RFID), som innebærer bruk av radiobølger for trådløs kommunikasjon mellom to punkter. Den nye standarden for kontaktløs betaling kalles Near Field Communication (NFC) som er sikrere enn den gamle RFID-standarden.

NFC-teknologien er stadig mer vanlig i mobiltelefoner og betalingstjenester som Apple Pay og Google Pay baserer seg på denne teknologien. Betaling med kontaktløse bankkort og mobilbetaling via NFC er dermed teoretisk relativt likt.

Slik betaler du kontaktløst:

Har du et bankkort som støtter kontaktløs betaling er trenger du bare å legge kortet inntil terminalen frem til du hører et «biip».

Transaksjonen kan gjennomføre på mindre enn et halvt sekund.

Først gang du bruker kontaktløs betaling er du nødt til å verifisere det ved å sette i chippen og taste PIN-koden.
Deretter er det bare å tæppe i vei.

Hvorfor fungerer ikke trådløs betaling?

De fleste vil ha opplevd å se ikonet for trådløs betaling uten at tjenesten fungerer og man blir nødt til å sette inn chipen og taste PIN-koden. Det er flere faktorer som spiller inn på hvorfor det enn så lenge er en begrenset utrulling av aktiverte kontaktløse betalingsautomater.

For dagligvarebutikker vises det gjerner til problematikken med sammenkoblingen av deres lojalitetsprogrammer med bankkort som betaler kontaktløst. Dermed vil kunder miste eventuelle rabatter og lignende knyttet til deres kundeforhold gjennom bankkortet.

En annen faktor er det rent økonomiske i det. Det er betalingsnettverket BankAxept som har de laveste gebyrene, og enn så lenge holder butikkene noe igjen da utrulling av kontaktløse kort med BankAxept har vært tregere enn kort med Visa og Mastercard.

Beløpsgrensen på 200 kr har også begrenset situasjonene det tilsynelatende lønner seg med kontaktløs betaling. Tidsbesparelsen er da for eksempel større i kiosker enn i dagligvarebutikker hvor kjøpsbeløpet ofte overstiger 200 kr.

Utrullingen blir nå presset gjennom og innen utgangen av 2019 vil de aller fleste kort være kontaktløse. Samtidig har flere butikkjeder signalisert at de vil aktivere funksjonaliteten i nær fremtid.

Like sikkert som vanlig kortbruk

På papiret oppstår det er par tilsynelatende sikkerhetsproblemer når bankkort kan gjennomføre transaksjoner trådløst.

Disse innvendingene er i realiteten ikke mer enn teoretiske.

Skrekkscenarioet:
Du står i en fullstappet T-bane eller buss og noen leser av kortinformasjonen din og belaster kortet ditt trådløst og enda verre leser av kortinformasjonen og stjeler identiteten din.

For å kunne koble seg til et kontaktløst bankkort må enhetene være innenfor 4 cm av hverandre. Da er det i realiteten kun noen få situasjoner det blir mulig å tæppe kortet ditt mot din vilje.

Om noen mot all formodning skulle klare det er det to ekstra lag med sikkerhet som hindrer kontoen å bli tømt.

For det første er det en øvre beløpsgrense satt av banken din. Hos de fleste norske bankene er denne per i dag satt til 200 kr. Overstiges denne grensen blir du bedt om å taste inn PIN-koden. Merk deg at denne grensen i april 2019 vil økes til 400 kr.

Det andre laget med sikkerhet er at du regelmessig må taste PIN-koden, også på transaksjoner lavere enn beløpsgrensen. Dette skjer fordi du over en periode på en eller to dager har oversteget en øvre beløpsgrense på total bruk.

I utlandet vil beløpsgrensene variere og vil kunne være satt annerledes enn i Norge.

Bli kortet stjålet og trådløst belastet vil det altså være beløpsgrenser som hindrer kontoen å bli helt tom. Så lenge du melder kortet stjålet så fort det oppdages vil banken i de fleste tilfeller dessuten dekke dette tapet.

Ikonet for kontaktløs betaling
Ser du dette ikonet i nærheten av betalingsterminalen er det støtte for kontaktløs betaling (om funksjonen er aktivert).

Hva med informasjonen tatt fra kortet?

Hva med informasjonen om deg og kortet ditt, det kan vel fortsatt brukes til å svindle deg? Informasjonen som blir sendt trådløst tilsvarer ifølge Visa forsiden av kortet, altså kortnummer, utløpsdato og i noen tilfeller navn.

Visa sier selv at “Disse opplysningene alene er ikke tilstrekkelig for svindlere. Annen sensitiv data som CVV kode (den 3-sifrede koden på baksiden av kortet), pin-koden, Verified by Visa-kodeordet, kortsikkerhetskoder, faktureringsadresse og andre skjulte sikkerhetsopplysninger kan ikke leses fra et kontaktløst kort”.

Statistikken tilsier heller ikke at det er noen større risiko forbundet med kontaktløse kort enn vanlige kort.

Å bli frastjålet bankkortet er fortsatt den største risikoen forbundet med bankkort. Sørg for å ha nummeret til kort og bank klart slik at du raskt kan melde i fra og sperre det om kortet bli stjålet.