Kontaktløs betaling med mobil

Dette må du vite om mobilbetaling

Mobilbetaling blir stadig mer utbredt. Vi forteller deg det du trenge å vite om hvordan mobilbetaling fungerer, hvilke muligheter du har og hvordan du gjør det.

Vipps har blitt nærmest synonymt med mobilbetaling, uten å lansere en fullverdig løsning for handel i fysiske butikker. I 2018 lanserte imidlertid både Apple og Google sine mobilbetalingsløsninger, henholdsvis Apple Pay og Google Pay. Heller ikke deres løsning kan brukes overalt.

Dermed er det i dag to løsninger med ufullstendig støtte (fra både banker og butikker) fra tre tilbydere som konkurrerer om mobilbetaling i Norge.

Vipps – Den norske kongen for mobilbetaling

Ved å fokusere på vennebetaling og enkle overføringer mellom brukere har Vipps etablert seg som markedsledende innenfor mobilbetaling i Norge. Siden har også integreringen av eFaktura og regningsbetaling på mange måter gjort appen mer komplett for økonomistyring.

QR-kode til Kredittkort.com
QR-kode: Er dette fremtiden for mobilbetaling i Norge?

Vipps fokuserer imidlertid ikke kun på økonomistyring og vennebetaling.

Selv om Vipps er etablert som et selvstendig selskap tar de nok med seg en av de største lærdommene fra DNBs første mobilbetalingstjeneste, Valyou – man kan ikke se bort fra iPhone-markedet.

For å få til dette har Vipps lansert to ulike løsninger for Vipps-betaling i butikk.

Vipps Go integrerer den aktuelle butikken i Vipps-appen. Bedrifter kan da legge inn menyen i appen slik at kunder kan finne hva de vil ha og betale direkte i appen. I praksis blir det en form for forhåndsbestilling slik at kunden kan gå direkte til kassen og hente varene, ferdig betalt.

Alternativt betales det via et Vipps-nummer. Da kan kunden legge inn korrekt sum manuelt eller velge blant produkter bedriften har lagt inn i appen. Kunden finner den aktuelle bedriften ved å søke opp dette nummeret som er på 1 – 6 siffer og unikt for den enkelte bedriften.

Er QR-koder fremtiden for Vipps?

At tredjeparter ikke får tilgang til Near Field Communications (NFC)-teknologien i iPhone gjør det vanskelig for tjenester som Vipps å lage brukervennlige alternativer til Apple Pay som kan inkludere iPhone-brukere. Det er denne teknologien Google Pay og Apple Pay baserer seg på med sine betalingsløsninger.

Da er det interessant at Vipps har inngått et samarbeid med den kinesiske giganten Alipay, som kan skilte med over 700 millioner brukere. I utgangspunktet handlet denne avtalen om å legge til rette for at kinesiske turister kunne bruke Alipay også i Norge.

Vipps og Alipay har imidlertid blitt enige om en internasjonal qr-kodestandard. Dette samarbeidet vil i praksis legge til rette for en internasjonal satsing på mobilbetaling med QR-koder. Dermed vil man antakeligvis i nær fremtid få mulighet til å betale med Vipps også i utlandet.

Til tross for at Vipps ikke får tilgang til NFC-brikken i iPhone, har nå DNB åpnet for støtte til Google Pay.

De internasjonale gigantene satser på NFC

Vipps fikk i løpet av 2019 to store utfordrere innenfor mobilbetaling i form av Apple Pay og Google Pay. I motsetning til Vipps har disse en mobilbetalingsløsning for handel i fysiske butikker, selv om heller ikke denne løsningen har fullverdig støtte i verken butikker eller fra norske banker.

Hvem kan bruke de ulike tjenestene?

Ettersom kun et fåtall banker per i dag har støtte for Apple Pay og Google Pay har Vipps en klar fordel.

Alt som kreves for å bli Vipps-bruker er at man må ha en norsk bankkonto som kan verifiseres med BankID.

Apple Pay er støttet av:

Google Pay er støttet av:

For å betale via NFC i Apple eller Google Pay må man først legge inn kortinformasjonen i appen. Deretter kan man bruke mobilen til å betale på samme måte som med et kontaktløst bankkort, ved å holde mobilen inntil bankterminalen.

Både Apple Pay og Google Pay baserer seg på NFC-teknologien som er den samme teknologien kontaktløse bankkort baserer seg på. Dermed kan man bruke begge appene i alle butikker som har aktivert støtte for kontaktløs betaling.

Et problem for de internasjonale gigantenes satsing her i Norge er at utrullingen av kontaktløse betalingsterminaler har vært saktegående. Aktiveringen av funksjonaliteten har vært enda en bremsekloss.

Den reelle støtten for Apple Pay og Google Pay er derfor begrenset på samme måte som støtten for kontaktløse bankkort. Begrenset støtte i butikker er kun en midlertidig hindring og når den kommer på plass er det kun bankene som står på bremsen for om de vil støtte tjenestene.

Er mobilbetaling med NFC sikkert?

Mobilbetaling med NFC er like sikkert som kontaktløse bankkort, og som vi har forklart mer inngående i vår artikkel om kontaktløs betaling er disse like sikre som tradisjonelle bankkort.

Betalingene via både Apple Pay og Google Pay er krypterte og benytter seg av en såkalt tokeniseringsteknologi noe som sikrer at kortinformasjonen ikke blir lagret på noen av deres servere eller overført til butikken for å gjennomfører en transaksjon.

Den reelle faren vil da være å bli frastjålet mobilen, men beløpsgrensen før en betaling må autoriseres stopper en eventuell tømming av kontoen.

Det er verdt å merke seg at både Apple og Google har sine egne løsninger på vennebetaling og i teorien kan utfordre Vipps også på dette området. Dette er det imidlertid lite som tyder på at noen av dem har planer om.