Nå forsvinner avgiften på kredittkort i Europa
Nå forsvinner avgiften på kredittkort når du handler i butikk og online.

Nå forsvinner kredittkortavgiften

Fra og med 13. januar 2018 får ikke europeiske selskaper lengre ta ekstra betalt dersom kundene bruker vanlige betalingskort. Kredittkortene fra Visa og MasterCard skal også regnes som vanlige betalingskort.

Dette er saken:

Til nå har butikker og firmaer kunnet ta opptil 2% gebyr av kjøpssummen ved betaling med kredittkort.

F.o.m. 13.01.2018 kan ikke selskaper i Europa lengre ta ekstra betalt dersom kundene benytter kredittkort som betalingsmiddel.

Dette vil gjøre det billigere for kundene å handle med kredittkort både hjemme og i utlandet.

Den såkalte kredittkortavgiften har lenge vært utskjelt av forbrukerne, som har måttet punge ut ekstra påslag for kjøp med kredittkort i butikk og på nett. Når du som kunde betaler med kredittkort i en butikk, vil butikken måtte betale en høyere provisjon av salget til banken enn om du bruker et vanlig bankkort.

Frem til nå har butikkene løst dette ved å gi deg som kunde et høyere gebyr når du velger å betale med kredittkort. De nye reglene sier altså at butikkene ikke lengre kan kreve disse gebyrene fra kundene sine, og derfor vil det blir billigere for deg å handle med kredittkort.

Les mer om hvordan banken tjener penger på kredittkort her.

Hvor høye gebyrer dreier dette seg om?

Bruk av kredittkort i utland og innland: Nå skal det ikke koste deg ekstra å bruke kredittkortet som betalingsmiddel.

Her er det store variasjoner mellom de ulike selskapene, men flyselskapet Norwegian er kjent for å ha tatt 1,99 prosent av kjøpesummen når du handler ombord på deres fly. Unntaket her har vært om du bruker Bank Norwegian sitt kredittkort – dette har vært gratis.

Også billigselskapet hvor ingenting er gratis, Ryanair, har operert med en avgift på 2 prosent dersom kundene bruker kredittkort som betalingsmiddel ombord. Dersom du f.eks. handler parfyme, sigaretter og alkhol for 1500 kroner, vil selskapet belaste deg 30 kroner (2% av 1500) ekstra for dette. Kanskje ikke en stor sum i et enkelttilfelle, men dette baller fort på seg, og kan koste deg dyrt dersom du ofte bruker kredittkortet som betalingsmiddel.

De nye reglene vil også påvirke prisene hos selskaper som Gotogate. De oppgir på sine sider at dersom du betaler for reisen med kredittkort, vil du måtte betale et ekstra gebyr på mellom 90 og 800 kroner.

I tillegg til fly- og reiseselskaper, er det små firmaer som har vært verstingene i å belaste kundene sine med kredittkortavgifter. Hvordan selskapene nå vil velge å dekke avgiftene fra bankene ved kredittkortbetaling gjenstår å se, men mange spår at de kommer til å øke prisene sine jevnt over.

Her på Kredittkort.com kan du sammenligne vilkår for alle norske kredittkort, med data fra Finansportalen/Forbrukerrådet.

Ingen regel uten unntak. Dette er selvsagt også tilfelle for de nye EU-reglene for kredittkortavgift. Dersom kunder betaler med kredittkort fra mindre aktører, som Diners, Paypal og American Express, kan butikkene fortsatt ta ekstra gebyrer for dette. Når det er sagt, har noen land valgt å forby firmaer å ta ekstra betalt for bruk av også disse kredittkortene.

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken