Valuta - Bør man betale i lokal valuta med kredittkortet?

Utenlandsk valuta og kredittkortbetaling

Viktig info for deg som bruker kredittkort på reise

Nordmenn reiser stadig oftere til utlandet, både i fellesferien, på helgeturer og i jobbsammenheng. Et av de vanligste dilemmaene man møter skjer idet man skal betale på kortterminalen: Skal man velge å betale i lokal valuta eller norske kroner? Det er tema for dagens leksjon.

Forklaring av begrep i denne artikkelen

Definisjoner og relevant informasjon:

Valuta:

Pengeenhet som gjelder et eller flere land. F.eks. er amerikanske dollar valutaen i USA og euro valutaen euro-sonen i EU.

Ordet er beslektet med det engelske ordet for verdi - value - og har samme språkstamme i latinske valeo som betyr "er verdt", eller "gjelder".

Ordet kommer fra det latinske ordet "valeo" - "gjelder" eller "er verdt" - og er nært beslektet med det engelske ordet for verdi - value.

Valutakurs:

Vekslingskursen mellom to valutaer, oppgitt enten som hvor mange av en enhet som trengs for å kjøpe en annen. F.eks. 6 kroner kjøper en dollar.

OBS: Valutakurs oppgis vekselsvis som kostnaden ved å kjøpe én enhet og 100 enheter, så vær sikker på at du vet riktig benevning.

Vær også oppmerksom på at valutakursen du får gjennom banken til kredittkortet kan være forskjellig fra den du tilbys av en pengeveksler.

Valutapåslag:

Avgiften banken tar på toppen av markedskurs når du betaler med utenlandsk valuta, f.eks. med kredittkort eller vanlig bankkort.

Få utsalgssteder kan matche kredittkortet

Alle norske kredittkort opererer med et valutapåslag når du handler varer i en annen valuta enn NOK. Dette påslaget er 1,75% for de aller fleste kort. Valutapåslag er ikke unikt for kredittkort, og gjelder også debetkort.

Les også: Forskjellen på kredittkort og debetkort

"Men om det er en avgift på kjøp i utenlandsk valuta må det vel være bedre å betale i norske kroner?", tenker du kanskje.

Nei, i de aller fleste tilfeller vil det lønne seg å betale i den lokale valutaen fordi butikken du bruker kortet i enten tar et høyt valutapåslag, eller benytter en svært dårlig vekslingskurs.

Ikke la deg lure

Enkelte utsalgssteder i utlandet hevder at de gjør vekslinger uten valutapåslag. I disse tilfellene er det ekstra viktig å kontrollere om summen i norske kroner før du betaler.

Vanligvis betyr dette at de ikke tar en egen avgift, men bare gir deg en dårligere vekslingsrate, som i praksis betyr akkurat det samme for lommeboken din.

Regn ut selv

Selv om det jevnt over er billigst å betale i lokal valuta er det fullt mulig å regne ut hva som er best i en gitt situasjon.

Uansett kan det være smart å regne over hvor mye beløpet ender på i norske kroner når du er ute og handler.

De færreste av oss har en jobb hvor vi må forholde oss til daglige svingninger i valutakursene, men når du er ute og reiser er det i hvert fall smart å sjekke kursen den dagen man reiser ut. Dette kan du f.eks. gjøre på Norges Bank eller E24.

Når du først vet valutakursen er det nokså enkelt å regne ut hvilken valuta det lønner seg å betale i:

Eksempel

Du er i USA og skal kjøpe nye sko til $100. La oss si at $1 er verdt 6 NOK og at kredittkortet ditt har et valutapåslag på 1,75%. Prisen ved å betale i dollar blir da:

Utregning-kredittkort-betalt-i-valuta

For at det skal lønne seg å betale i NOK må utsalgsstedet ta et lavere valutapåslag enn 1,75%. I realiteten er dette veldig sjelden og ligger i så fall på mellom 0 og 1,75% av beløpet.

I dette tilfellet ville man teoretisk kunne spare maksimalt 10,50 kroner ved å velge å betale i NOK. I realiteten er det så og si umulig å finne et utsalgssted som tar mindre enn 1% påslag, som ville gitt en praktisk maksimal besparelse på 4,50 kroner.

På den annen side er det ikke noe tak på hvor mye utsalgsstedet kan ta i valutapåslag. 5% er ikke uvanlig, noe som ville gitt en merkostnad på 19,50 kroner her.

Oppsummering

Med andre ord er det i hovedsak på større kjøp på mange tusen kroner det er verdt å bruke tid på å kontrollregne. Følger du hovedregelen om å betale i lokal valuta vil du i snitt spare på det.

OBS! Vi har fått tilbakemelding fra lesere om at utsalgssted i utlandet i noen tilfeller har kredittkortlesere som krever at man betaler i NOK. Dette kan være smart å avklare før store kjøp der det ikke er lett å angre seg (f.eks. en større middag ved en fin restaurant).

Ut og reise? Les om kredittkort med reiseforsikring

Populære kredittkort

Sponsede oppføringer

bilde av kredittkortet
TF Bank MasterCard
bilde av kredittkortet
Remember Black

Siste fra kredittkortskolen

Hva er BankAxept?

Du har kanskje sett BankAxept på bankkortet ditt, men vet du hva det egentlig betyr? Les om hva BankAxept er og hva det betyr for deg.

Les saken