Tips til hvordan du bruker kredittkortet riktig
De fleste har kredittkort, men det er ikke alle som er bevisste på hvordan man bruker kredittkortet på best måte. Les videre for å lære tips og triks til hvordan du kan få mest mulig ut av kredittkortet ditt.
Kredittkort kan virke skummelt fordi kortet ikke trekker penger direkte fra kontoen din. Og det finnes de som har brent seg skikkelig på dette ved å bruke mer penger enn de faktisk har. Men er du fornuftig med kortet, ikke bruker det over evne, er smart og utnytter fordelene som ofte følger med, fremstår kredittkort svært nyttig.
Her er noen tips til hvordan du kan bruke kortet på best mulig måte:
Bruk det til netthandel
Kredittkort fungerer slik at beløpet som skal trekkes reserveres fra deg, før banken eller finansieringsselskapet ditt betaler direkte til selger. Så lenge du betaler tilbake banken på et senere tidspunkt, innenfor en spesifikk og ikke alt for lang tidsramme (vanligvis mellom 30 og 50 dager), trenger du ikke betale noe ekstra for denne tjenesten. Du kan lese mer om hvordan kredittkort fungerer her.
Dette gir deg ekstra sikkerhet når du skal handle på nett, fordi du kan motta den bestilte varen før du må betale for den. Ser du da at varen har en mangel, kan du klage til selger. Hvis du ikke når frem med selger, kan du klage til banken eller kredittkortselskapet som utstedte kredittkortet ditt.
Ifølge finansavtaleloven har nemlig kredittgiver like stort ansvar som selger for at du får den varen du betalte for. Det betyr at kredittkortselskapet også tar støyten hvis du blir utsatt for svindel. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har når du handler med kreditt på Forbrukerrådets nettsider.
Bruk det på reise
Fordelene du får ved å handle på nett gjelder også når du skal ut og reise. Tar du ut penger av en tvilsom minibank eller lar deg lure av en sjarmerende butikkselger, kan du snakke med kredittkortselskapet for å få ordnet opp i krisen.
Er du på reise bør du også velge å betale i lokal valuta, så langt det er mulig. Det har som regel alltid bedre vekslingskurs enn om du velger å betale i norske kroner. Dette gjelder enten du betaler med kredittkort eller vanlig bankkort.
Flere kredittkort har i tillegg ulike reiseforsikringer, noe som kan gi ekstra trygghet på reisen. Vi har allerede skrevet detaljert om smart bruk av kredittkort på reise, og om mastercard med reiseforsikring, så sjekk gjerne ut disse artiklene dersom du er interessert i lære mer om fordelene ved bruk av kredittkort på reise.
Du kan også sammenligne kredittkort med reiseforsikring her.
Bruk forskjellige kort til forskjellige ting
Ulike kredittkort har ulike fordeler. Mens Bank Norwegian gir deg flypoeng, gir 365 Direkte deg rabatt på drivstoff. Det kan derfor være lurt å sammenligne de ulike kredittkortene og identifisere hvilke fordeler som er viktigst for deg, før du velger et par kredittkort som tilsammen gir deg gode rabatter på de tjenestene du ofte benytter deg av.
Her er det viktig å holde tunga rett i munnen og betale regningene før du får gebyrer for bruk av kredittkortene. Kortene med spesielle fordeler har ofte en høy effektiv rente hvis du ikke betaler tilbake lånebeløpet innenfor den oppgitte rentefrie perioden. Utnytter du derimot kortene riktig, kan du spare penger og få fordeler som du ikke ville fått hvis du brukte et vanlig bankkort til de samme betalingene.
Les mer om kredittkort som gir deg penger tilbake (cashback) her.
Ikke ta ut kontanter
Selv om mange kredittkortselskaper opplyser om at kredittkortene deres er gebyrfrie, har de ofte gebyrer eller andre løsninger som gjør at de trekker deg ekstra når du tar ut kontanter direkte fra kredittkortet. Disse deles ofte inn i to ulike metoder: 1) uttaksavgift og prosentsats, og 2) renter fra dagen du tar ut penger.
De kredittkortene som trekker en uttaksavgift og en prosentsats, trekker deg et visst beløp for kontantuttaket, i tillegg til at de tar en viss prosentandel av beløpet på kontantuttaket. Går du for eksempel til en minibank og tar ut 1000 kr med et slikt kredittkort, kan du ende opp med å betale 50kr i uttaksavgift og 10kr i prosentsatsbeløp. Da betaler du i praksis 60kr for å ta ut 1000kr.
Når rentene løper fra dagen du tar ut penger, betyr det at du betaler renter fra dagen du tok ut pengene. Dette beløpet kan bli høyt hvis du tok ut et høyt gebyr og brukte lang tid på å betale regningen.
Kontantuttaksavgiftene kan også gjelde for noen bedrifter som har benyttet seg av det man kaller bransjekoder eller MCC. Posten er et eksempel på en bedrift som bruker MCC. I praksis betyr det at Posten får pengene på konto med en gang og at din betaling hos Posten regnes som et kontantuttak. Dermed må du betale for denne betalingen akkurat som om du tok ut kontanter, noe som ikke alltid er lønnsomt.
Benytt deg av e-faktura
Kredittkortselskapene sender deg ofte en vanlig faktura i posten, som du må betale et fakturagebyr for. Oppretter du e-faktura, slipper du å betale dette beløpet.
Du må sjekke med banken eller kredittkortselskapet ditt hvordan du oppretter e-faktura, men det pleier ikke å være vanskeligere enn å logge inn i nettbanken og velge e-faktura som betalingsløsning.
Ikke bruk mer enn du kan betale
Det aller viktigste du kan gjøre når du bruker et kredittkort er å ikke bruke mer penger enn du har og betale regningen din i tide. Det betyr at du må få oversikt over økonomien din og sette opp et budsjett som du har midler til å følge.
Gjør du det – i tillegg til at du følger rådene i denne artikkelen – kan kredittkortbruken din bli svært fordelaktig.
Lurer du på hvilket kredittkort du bør velge? Sammenlign kredittkort her.